Het schilderij De nieuwkomers geopend met de tentoonstelling Bouwen in beton

Het schilderij De nieuwkomers geopend met de tentoonstelling Bouwen in beton

Voor de tentoonstelling Bouwen in beton in het Centraal Museum Utrecht heb ik een schilderij gemaakt dat De nieuwkomers heet. Bij de opening kwam bijna iedereen kijken die ik in het schilderij heb afgebeeld. Alle geportretteerden hebben te maken met de wijk Kanaleneiland in Utrecht – de meeste wonen er, sommigen werken er, een enkeling allebei. Ze hebben verschillende achtergronden: Nederlands, Marokkaans, Afghaans. Een groep uit Syrië behoort tot de Jezidi’s. Helemaal rechts staan Fadya en Mamadou, twee zwarte jongens die voor de onthulling van dit schilderij juist zijn uitgewezen. Via app hebben zij nog wel hun een foto van het werk en het detail met hun portret gezien. Zij waren op dat moment in Italië. De verzorgingswerker die het schilderij ter plekke filmde en het tweetal met hun gsm in Italië hebben bij deze verder vreugdevolle onthulling daadwerkelijk staan huilen. Rechtsvoor, in zwart-wit, zie je Marokkaanse activisten uit de jaren 1970, met bovenaan Abdou Menebhi, oprichten van het toenmalige KMAN – Kommité Marokkaanse Arbeiders Nederland, dat onder meer actie voerde tegen de zogenaamde pasjeswet. Het gebouw op de achtergrond is de voormalige bibliotheek van Kanaleneiland, ontworpen door Jan van Grunsven. (Er zit nu een moskee in. Ik mocht van de imam onder geen beding de binnenkant fotograferen – verkeerd gerichte angst?) Verder op de achtergrond: de drie grote koppen zijn van Lalla Fatma N’Soumer, een Berber-vrijheidsstrijder die het opnam tegen de Franse kolonialisten in Noord-Afrika, Atargatis, een belangrijke godin voor Syrië en omstreken, die werd vereerd tot de komst van de islam, en Asmahan, een Syrische zangeres. hier afgebeeld als op de foto’s uit de jaren 1920.

Het allerbelangrijkst zijn de modellen van nu. Ze hadden me van tevoren gewaarschuwd dat het heel moeilijk zou zijn mensen te vinden die zich zouden willen laten portretteren. Maar ik kwam in de buurt, klopte aan bij een paar adressen, en iedereen wilde er op. Ik had makkelijk nog veel meer mensen in het schilderij kunnen opnemen.

De tentoonstelling Bouwen in beton gaat over Hoog Catharijne en Kanaleneiland – planning, bouw, idealen en heden – in het Centraal Museum Utrecht tot en met 19 januari 2020.