Jan van de Pavert

beeldend kunstenaar

Umai3463 Kopie

De muren van Odessa

De muren van Odessa
Deze schildering op glas is gemaakt naar een muurschildering uit 1930, die door een groep Oekraïense kunstenaars was uitgevoerd in het Huis van de pers in Odessa. Zij waren beïnvloed door Mikhailo Boichuk (of Michajlo Bojtsjoek) en Diego Rivera.

Boichuk had Diego Rivera ontmoet in 1928. (Rivera was in 1928 via West-Europa per trein naar Moskou afgereisd voor de viering van het tienjarig bestaan van de Sovjet-Unie). Na deze ontmoeting werd Boichuk de grote kracht achter een school die in de Oekraïne Rivera-achtige muurschilderingen maakte. Zwart-wit foto's laten zien dat het krachtig werk was, zeker ten opzichte van de Sovjet-figuratie die Stalin en zijn rechterhand Lazar Kaganovich propageerden en die vaak zo schrijnend lelijk is.

Stalins regime geloofde dat de landbouw de winst zou leveren om de industrialisatie van de Sovjet-Unie op gang te helpen. Dat lukte niet, oogsten vielen die jaren tegen en de collectivisatie van de landbouw kwam ook al niet op gang. Daarop riepen Stalin en Kaganovich in 1932 de campagne uit tegen de koelakken (koelak was een term voor een boer met grondbezit). Terwijl verschillende Oekraïense boeren naar Siberië werden verbannen en de bevolking werd uitgehongerd, werd Boichuks muralisten-school beschuldigd van Oekraïens nationalisme. Alle muurschilderingen van de Boichuk-school zijn vernietigd; er resten alleen wat zwart-wit foto's.

Niet lang geleden is er nog iets van zo'n schildering blootgelegd door overgeschilderde lagen te verwijderen. Hoe dat er uitziet kun je zien in de volgende film vanaf 4'00": https://www.youtube.com/watch?v=vf87a1fS870.

Te zien: H(a)L Het archief, Robert Fruinstraat 52, 3021 XE Rotterdam.

Terug