Jan van de Pavert

beeldend kunstenaar

Sonsbeek 01 Klein Vierkant

Een huis (voor Sonsbeek)

Dit huis stond op het Roermondsplein in Arnhem voor de tentoonstelling Sonsbeek ' 93. Het plein bestaat uit een golvend veld met geasfalteerde op- en afritten. Aan één kant monden ze uit op een grote brug. In de jaren '70 van de vorige eeuw werden er grote toegangswegen gepland die snelwegen direct de stad in moesten leiden. Maar er was geen concensus. Door protesten werden dit soort plannen weer gecanceld, ook in Arnhem, maar de brug en de op- en afritten waren al aangelegd. Een enkele oprit zou nooit op een weg worden aangesloten. Op zo'n oprit is dit huis geplaatst.

Het huis is gebouwd in schaal 1 : 2: de plafonds zitten op een hoogte van 1 m. 30. Alleen de toegangsdeur en een deel van de trappen hebben een normale maat. Je kunt tot op het dak klimmen.

Zolang de tentoonstelling duurde lag er een slaapzak van een zwerver. Omdat ik eerder werk voor een dakloze had gemaakt, geloofden mensen dat het bij het kunstwerk hoorde (ik weet niet of ze geloofden dat dan ook de dakloze bij het werk hoorde). Behalve uit op- en afritten bestaat het Roermondsplein uit een gegolfd terrein met blauw en wit geglazuurde stenen, een kunstwerk van Peter Struycken uit 1972-1977. Voor de tentoonstelling Sonsbeek '93 was Valerie Smith curator.

  • Type
  • Jaar 1993
  • Materialen beton
  • Afmeting hoogte ongeveer 4 meter
  • Collectie

Terug